Burn-out en begeleiding tijdens een spoor 2- of outplacementtraject

Burn-out en begeleiding tijdens een spoor 2- of outplacementtraject

In dit artikel gaan we dieper in op de begeleiding van een burn-out tijdens een spoor 2- of een outplacementtraject

Wat is een Spoor 2 traject?

Een Spoor 2 traject is een re-integratietraject waarbij een werknemer tijdelijk elders wordt geplaatst binnen of buiten de eigen organisatie. Dit gebeurt wanneer de werknemer door ziekte of andere redenen niet meer in staat is om zijn of haar reguliere werkzaamheden uit te voeren. Het doel is om de werknemer geleidelijk weer aan het werk te laten gaan in een meer passende functie of omgeving.

Wat is een outplacementtraject?

Een outplacementtraject is een begeleiding die werknemers krijgen wanneer zij om welke reden dan ook hun baan bij een organisatie moeten of willen verlaten. Het doel van een outplacementtraject is om de werknemer te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe passende baan.

Welk traject wanneer?

Wanneer er sprake is van een ziekmelding tijdens een dienstverband wordt er meestal een spoor 2 traject ingezet. Wanneer er geen sprake is van een ziekmelding kan er evengoed wel sprake zijn van een burn-outproblematiek bij de medewerker. Wanneer werkgever en werknemer besluiten uit elkaar te gaan wordt er meestal outplacement ingezet.

Burn-out begeleiding

Een effectieve aanpak voor burnout begeleiding tijdens spoor 2 re-integratie of outplacement bestaat uit de volgende stappen:

Begripsfase

  • Diepgaand begrip opbouwen van de oorzaken en symptomen van de burnout bij de werknemer. Dit omvat emotionele uitputting, verminderde prestaties en negatieve houding.
  • Inzicht krijgen in de specifieke werksituatie, werkdruk en organisatorische factoren die hebben bijgedragen aan de burn-out.

Behandeling

  • Opstellen van een persoonlijk behandelplan, gericht op herstel van balans tussen belasting en belastbaarheid.
  • Inzetten van psychologische begeleiding, zoals cognitieve gedragstherapie, om negatieve denkpatronen en stress aan te pakken.
  • Adviseren over tijdelijke aanpassingen in taken, werkuren of werkomgeving om de werknemer te ontlasten.
  • Ondersteunen bij geleidelijke werkhervatting, met aandacht voor werkbelasting en re-integratie.

Begeleiding naar nieuw werk

  • Indien nodig, ondersteunen bij het zoeken naar ander, beter passend werk, binnen of buiten de huidige organisatie.
  • Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden en interesses om nieuwe mogelijkheden te verkennen.
  • Begeleiden bij sollicitaties en ondersteunen bij de transitie naar een nieuwe werkplek.

Het is belangrijk om de werknemer centraal te stellen, de nadruk te leggen op duurzaam herstel en samen te werken met de werkgever voor een succesvolle re-integratie of outplacement.

Kosten van een spoor 2 traject

Een spoor 2 traject is dus bedoeld voor werknemers die hun baan hebben verloren door ziekte en op zoek zijn naar een nieuwe functie. De kosten voor een dergelijk traject kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van:

  • De duur van het traject (meestal tot einde wachttijd voor de WIA-keuring)
  • De diensten die worden aangeboden, zoals coaching, workshops en begeleiding bij sollicitaties
  • De ervaring en expertise van de begeleiders
  • De locatie waar het traject plaatsvindt

Over het algemeen zijn de kosten voor een spoor 2 traject voor werkgevers aftrekbaar als bedrijfskosten. Let op! De kosten voor een spoor 2 traject kunnen behoorlijk oplopen. Het is raadzaam meerdere offertes op te vragen of een offerte op te vragen bij een re-integratiebedrijf zonder winstoogmerk zoals de spoor 2 re-integratie specialist.

Kosten van een outplacementtraject

Een outplacementtraject is bedoeld om werknemers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag. De kosten voor een outplacementtraject zijn vaak hoger dan voor een spoor 2 traject, en kunnen variëren van enkele duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s, afhankelijk van:

  • De duur van het traject (meestal tussen de 6 en 12 maanden)
  • De intensiteit van de begeleiding, zoals één-op-één coaching en toegang tot netwerken
  • De ervaring en expertise van de begeleiders
  • De locatie waar het traject plaatsvindt

Outplacementtrajecten worden vaak door werkgevers aangeboden aan ontslagen werknemers als onderdeel van een sociaal plan. De kosten hiervan zijn voor de werkgever aftrekbaar als bedrijfskosten en bedragen gemiddeld tussen de 2.500 en 5.000 Euro.

Scroll naar boven